Frans van Straaten

 

 

Frans van Straaten (Den Haag, 23 januari 1963) is een Nederlands beeldhouwer van bronzen beelden.


Van Straaten volgde de lerarenopleiding Tekenen en Handvaardigheid. Daarna studeerde hij verder aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam – Willem de Kooning Academie waar hij in 1988 afstudeerde. Aanvankelijk werkte Van Straaten met verschillende materialen maar al snel ontwikkelde hij zich tot een beeldhouwer van bronzen beelden.


De ontwikkeling die hij als beeldend kunstenaar heeft doorgemaakt is sterk, verrassend en duidelijk herkenbaar. Zijn manier van beeldhouwen is onvergelijkbaar. Kracht en beweging zijn woorden die kenmerkend zijn voor het werk van Van Straaten. Hij gebruikt mooie klassieke lijnen die nimmer vervelen. Met aandacht voor details en met scherpe lijnen weet hij de essentie van een beeld weer te geven. Daarnaast speelt ruimtelijkheid een belangrijke rol. Er zit kracht en spanning in zijn werk, maar tegelijk blijft het sierlijk en luchtig.


Inspiratie voor zijn werk haalt Frans onder meer uit de danskunst, maar hij laat zich ook inspireren door de oude Egyptenaren, waar vormen strak en monumentaal zijn en de details perfect. Ook de Renaissance boeit hem. Zoals Leonardo da Vinci met zijn veelzijdigheid en zijn intrinsieke energie, waarbij zijn kunstwerken als het ware ontstaan vanuit een verstilde emotie. Het tegenovergestelde vindt hij in de expressiviteit van Michelangelo met grootse bewegingen en veel dynamiek. Zijn werk ontwikkelde zich in de loop der jaren van abstracte lintvormen naar strakke mens- en dierfiguren.Ook kan Frans niet om Giovanni da Bologna heen vanwege de tegengestelde bewegingen en de suggestie dat de wet van de zwaartekracht niet van toepassing lijkt te zijn.


Zijn collectie bestaat uit ruim 300 bronzen beelden, die in hoogte variëren van enkele centimeters tot bijna vier meter. Omwille van de exclusiviteit worden beelden slechts in beperkte oplage gegoten.


Beelden van Van Straaten zijn niet alleen in particuliere collecties te vinden. Ook veel bedrijven en gemeenten hebben werk van hem. Zo maakte hij onder meer bronzen beelden voor Center Parcs, DSM, Hay Logistics, IHC Holland en de Rijksacademie voor Financiën en Economie. Zijn werk is permanent te bezichtigen bij galeries, maar ook tijdens beurzen, tentoonstellingen en exposities in binnen- en buitenland.


Zijn loopbaan kent verschillende hoogtepunten. Enkele daarvan zijn de onthulling van een 4 meter hoge Stier op een rotonde in zijn toenmalige woonplaats Capelle aan den IJssel en de onthulling van het beeld Samengaan door prinses Máxima in 2003.

 

Boeken
Frans van Straaten: Een kwart eeuw in brons, 2013, ISBN 978-90-818100-0-5
Frans van Straaten: Kracht & beweging 1988-1998, 1998, ISBN 978-90-901192-3-6
 

Contact

+31 (0)20 6234748

kunstzalenavecht@gmail.com

Opening hours
Mo-Sa
11 AM - 6 PM

  • Facebook - Círculo Branco
  • Instagram - White Circle