Erwin Meijer

 

 

 

 

De beelden van Erwin Meijer (1968) zijn subtiel en met een herkenbaar persoonlijk handschrift. Ze ademen de sfeer van een verhalend gedicht waarin de lezer in zijn interpretatie niet alleen de kunstenaar maar ook zichzelf meebeleeft. Door zijn invulling van het realisme is er bij Meijer toch nog volop ruimte voor interpretaties. Hebben kunstenaar en kijker wel het zelfde verhaal op hun netvlies? Het maakt eigenlijk niet zoveel uit want schoonheid is in zijn werk een autonome kwaliteit. Hoe verloopt de vertaalslag van het kijken naar het bewuste en het onbewuste brein? De een wordt in Erwin Meijer's sculpturen getroffen door de heldere, gestileerde vormen en de gave ambachtelijke afwerking. De ander door zijn favoriete thema, de natuur, met liefde artistiek uitgebeeld in mens en dier; vaak in hun onderlinge, harmonische interactie. 
Eigen aan zijn werk is, naast het verhalende, de lading, de symboolwaarde. Bij de beelden ervaar je emotie. Je ziet de mens, in zijn of haar subtiele aanwezigheid, geestig of kwetsbaar. Je leeft mee met de mythe, voelt de kracht van het metaforische. Het is ware kunstenaarschap wanneer zulke gevoelens kunnen worden opgeroepen door artistieke creaties. Hij maakt bronzen beelden met het detailgevoel van een vioolbouwer. Anatomische perfectie, verfijnde detaillering en een hoogwaardige gietkwaliteit komen samen in beelden die het resultaat zijn van een compromisloze toewijding. Maar daarmee is het hele verhaal nog niet verteld. En het zál ook niet verteld worden, want de beelden van Erwin Meijer, hoe knap gedetailleerd ook, blijven onvoltooide verhalen. Zijn figuren gaan op in hun bezigheden, zonder zich bewust te zijn van de toeschouwer. Meijer legt ze vast op momenten dat zij een ingeving krijgen, hun gedachten bepalen of zich concentreren op hun omgeving. Wij zijn slechts getuige van een intiem moment waar we geen deel van uit maken.
Wat opvalt is de rijpheid van Erwin Meijers beelden. Die is het gevolg van zijn simultaan-achtige aanpak. Hij werkt in één periode aan meerdere beelden tegelijk. Door zijn aandacht af te wisselen bekijkt hij zijn objecten telkens weer met een frisse blik, wat soms rigoureuze veranderingen tot gevolg heeft. Zo krijgen de beelden van Meijer alle tijd om te 'rijpen' tot evenwichtige, geïnspireerde kunstwerken.
Het lukt Erwin Meijer wonderwel om zijn beelden een klassieke universaliteit mee te geven: tijdloos, de grenzen van de realiteit overstijgend. Met een signatuur die over landen en culturen heen reikt. Oost en west ontmoeten elkaar in veel van zijn sculpturen, getuige bijvoorbeeld zijn Europa en de stier, Madame Butterfly, Labyrint en Hybride. Maar vooral door de beeldende kunstenaar Erwin Meijer zelf.
Erwin Meijer volgde zijn opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem.

Contact

+31 (0)20 6234748

kunstzalenavecht@gmail.com

Opening hours
Mo-Sa
11 AM - 6 PM

  • Facebook - Círculo Branco
  • Instagram - White Circle