Ellen Davidzon

 

 

Ellen Davidzon geboren te Amsterdam in 1971, maakt deel uit van een nieuwe generatie figuratieve, impressionistische schilders. Haar stijl is los en haar palet fris en kleurrijk. . Davidzon werd geboren in Amsterdam en groeide op in het landelijke Blaricum, en volgde, na een jaar Rietveld Academie, de studie Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Uit haar studie blijkt de voorliefde voor het verbeelden van het individu in zijn omgeving. Amsterdam en de Nederlandse kust zijn van grote invloed op haar onderwerpkeuze. Kenmerkend is dat zij de werkelijkheid lijkt te zeven op die mooie momenten van het leven. Een spelend kind, een zomerse dag aan zee of een middag in het park. Haar werk vormt een raam naar dat feel-good moment, waarin het goede blijft: al het andere is irrelevant.

Ellen schildert nat-in-nat om de snelheid, "het losse" erin te houden: Portretten, strandgezichten, figuren, enz. Ze ontwikkelt zichzelf door veel te observeren, te lezen en vooral te doen. Haar werk is inmiddels in vele particuliere verzamelingen te vinden van hen die zich verbonden voelen met de sfeer die Ellen oproept. 

De afgelopen 10 jaar schilder ik soms alsof m'n leven ervan afhangt. Ik heb zoveel haast, ik wil nog zoveel leren, maken, uitproberen. Honger naar meer, naar beter, het is nooit goed genoeg... Wanneer is iets goed, wanneer ben ik tevreden... de ene keer gaat 't om de sfeer, de andere keer om kleurcombinaties, losheid, eigenheid, eenvoud, puurheid. Ik hou van Scandinavische kunst, het Noorderlicht, die ijle heiige sfeer. Maar ook van Nederlandse meesters die met warmere tinten prachtig werk hebben gemaakt: Van Dongen, Israëls, Sluyters. Ik kijk veel en zie ieder werk als een oefening, kortom ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. Deze site toont mijn ontdekkingsreis... welkom en veel plezier... 


Strandgezichten en stadsimpressies
Iedereen die weleens een dag aan het strand heeft gezeten, in de Hamptons of Zuid-Frankrijk of aan de Noordzee, herkent zich in het werk van Ellen Davidzon. Met impressionistische, losse toetsen en subtiele kleuren schildert zij spelende kinderen in de branding, de eenzame visser op het heiige strand, kleurrijke vliegers dansend tegen een helblauwe lucht. Haar werk is ferm is geworteld in de Europese cultuur, zowel qua stijl als onderwerp. ‘Ik ben dol op Scandinavische stranden, of die van de Waddenzee: het ijle, heiige licht. Maar ook op de Amsterdamse grachten, waar het zonlicht gefilterd wordt door de groene boombladeren en zilverachtig weerkaatst op het water; het geluksgevoel als je voor het eerst weer met blote benen de fiets op kan in de lente. Het gaat om het spirituele element, om datgene wat mensen verbindt. Dat is waar ik naar op zoek ben, en probeer te verbeelden.’ De sfeer in dit werk is elegant en licht, kleuren joyeus, toetsen los opgezet. Hier creëert Davidzon een wereld zoals zij hem wil zien: een moeder die haar kindje optilt, tieners die op hun iPhone spelen. Beiden zowel een feest van herkenning als een verhoogde realiteit. ‘In deze werken schilder ik waar ik me prettig bij voel, en laat weg wat me niet zint’ beaamt Ellen. ‘Ik wil de schoonheid in het nu zien.

Contact

+31 (0)20 6234748

kunstzalenavecht@gmail.com

Opening hours
Mo-Sa
11 AM - 6 PM

  • Facebook - Círculo Branco
  • Instagram - White Circle